Nevidljivi aparati - Bontech
Kanalna slušna pomagala - nevidljiva - Bontech

“NEVIDLJIVI” SLUŠNI APARATI

  1. Početna
  2. Slušni aparati
  3. Vrste
  4. Nevidljivi aparati

Kompaktna i jednostavna – kanalna slušna pomagala su izvedena tako da su sve komponente smještene u jedinstveno kućište, a kompletno se pomagalo nalazi u uhu.

Dakle, nema niti jednog dijela iza uha. Ta pomagala nisu nikakva specijalna vrsta nego su samo drukčijeg oblika, odnosno različite izvedbe od BTE/RITE pomagala, no sadrže gotovo iste osnovne komponente. Dostupna su u više veličina što je ovisno ponajprije o anatomiji uha, ali i stupnju oštećenja sluha, veličini baterije i drugim opcijama.

Izvedbe i prikladnost

Po tome koliki dio uške je popunjen razlikujemo sljedeće izvedbe kanalnih slušnih pomagala:

⦁ Nevidljivo u kanalu ili eng. Invisible In the Canal – IIC je novija izvedba kanalnog pomagala koja se smješta duboko u ušni kanal i praktički se ne vidi kada je u uhu. Iako su komponente takvog pomagala izuzetno malene, neophodno je da zvukovod potencijalnog korisnika zadovoljava minimalno potrebne mjere. Prikladna su za blage do srednjih nagluhosti.

⦁ Potpuno u kanalu ili eng. Completely In the Canal – CIC kako ime kaže nalazi se potpuno u ušnom kanalu, no kao i IIC u pravilu nema korisničke kontrole. Položaj prednje pločice je otprilike u razini ulaza u zvukovod, a po potrebi se može postaviti izvlakač za lakše izvlačenje pomagala iz uha. Prikladna su za srednje nagluhosti.

⦁ U kanalu ili eng. In The Canal – ITC popuni manje od pola uške, a prednja pločica je nešto veća od otvora zvukovoda i to je vrsta koja se najviše koristi. Često sadrži usmjerene mikrofone i neku korisničku kontrolu, a najčešće je to tipkalo za izmjenu programa. Prikladna su za srednje nagluhosti.

⦁ U uhu ili eng. In The Ear – ITE (Full Shell – FS ili Half Shell – HS) popuni cijelu ili otprilike pola uške korisnika i uglavnom se izvodi kada anatomija uha ili ugrađene komponente onemogućavaju izradu neke od prethodno spomenutih izvedbi. Prikladna su za srednje nagluhosti.

Zašto odabrati “nevidljive” slušne aparate?

Kanalna slušna pomagala se izrađuju po otisku uha i stoga su vrlo udobna za nošenje. Imate li pogodnu anatomiju uha i ako želite pomagalo koje je gotovo neprimjetno, onda je IIC izvedba pravo rješenje za vas! Za ostale su tu razne opcije s tipkalom, usmjerenim mikrofonima ili mogućnosti bežičnog povezivanja s pametnim telefonom ili TV adapterom.

Prednosti

Jedna od glavnih prednosti kanalnih pomagala je u tome što su sve komponente u jednom kućištu pa ih je zato lakše postaviti u uho. Tu je i manja vidljivost, što vrijedi za CIC i posebice za IIC izvedbe, te manja mogućnost za gubljenje prilikom postavljanja ili skidanja maski za lice.

Lagana su i udobna za nošenje, a za ITC i ITE modele su dostupne opcije s usmjerenim mikrofonima ili mogućnosti bežičnog povezivanja s pametnim telefonom ili TV adapterom.

Nedostatci

Malena veličina može imati dvojako značenje – malo pomagalo se manje vidi, ali i lakše izgubi te je njime teže rukovati. Potrebno je imati dobar vid i spretne prste, a dvije najmanje vrste (IIC i CIC) koriste najmanje baterije koje kraće traju.

U slučaju pogoršanja sluha postoji mogućnost da se neće moći dovoljno pojačati, ne mogu se premještati na drugo uho, nisu dostupne verzije s punjivom baterijom, održavanje je nešto zahtjevnije i prikladna su samo za određenu skupinu korisnika.

Želite isprobati “nevidljive” slušne aparate?

Odaberite jednu od čak 27 poslovnica te ispunite Vaše kontakt podatke ili nas nazovite na besplatan broj 0800 44 66

    Kako bi se zaštitili od spama molimo označite sljedeću ikonicu: Šalica.

    Izbornik