Besplatni info telefon 0800 44 66

Meni
Close

Posljedice gubitka sluha

16. listopada 2017.

Gubitak sluha ima brojne posljedice. One se razlikuju od osobe do osobe, no većina koja pati od gubitka sluha susreće se s ozbiljnim društvenim, psihološkim i fizičkim tegobama koje su uzrokovane gubitkom sluha. Sve te neugodne pojave mogu znatno utjecati na kvalitetu života osobe koja pati od gubitka sluha, stoga se nužno o njima pravodobno informirati te pokušati napraviti sve da se na vrijeme potraži dostupna pomoć i ublaže razni problem nastali ozbiljnim oštećenjem tog osjetila.

Otuđivanje od okoline

Ako nije riječ o privremenom gubitku sluha, nastalom, primjerice, začepljenjem zvukovoda zbog pojačanog lučenja ušnog voska, već osoba postupno, ali trajno gubi ili je u većoj mjeri izgubila sluh, posljedice takvog stanja najčešće su ozbiljne. Takve osobe zbog novog stanja nerijetko osjećaju sram, a osim toga, kod njih se javljaju i problemi sa samopouzdanjem i koncentracijom, što ponekad dovodi i do depresije.

Valja imati na umu da postupnim ili naglim gubljenjem sluha kod osobe dolazi do gubitka jednoga od osnovnih osjetila, što znatno utječe na recepciju podražaja iz okoline te osobe, što kao posljedicu može imati probleme u komunikaciji s bližnjima te zbog toga i izolaciju i otuđenje od svoje uobičajene okoline.

Glavobolja, stres, povišen tlak…

Zbog gubljenja sluha mogu se pojaviti i razne fizičke tegobe, poput glavobolje, napetih mišića, stresa, pa čak i povišenog krvnog tlaka. Zbog svega toga važno je gubitku sluha pristupiti ozbiljno te, u svrhu prevencije tih simptoma, što prije posjetiti kliniku u kojoj je moguće nabaviti odgovarajuću pomoć u obliku primjerenog slušnog aparata.

Današnji aparati vrlo su diskretni pa i njihovo korištenje može ostati vaša tajna, podijeljena samo s bliskim krugom vama važnih ljudi.

 

Sluh možete pregledati u svakoj od 30 poslovnica Bontecha.

Rezervirajte besplatni pregled sluha