Besplatni info telefon 0800 44 66

Meni
Close

Kako se nositi s oštećenjem sluha?

2. listopada 2017.

Svima koji su izgubili sluh, nakon navikavanja na novonastalno stanje, slijedi još jedan šok: onaj kad se susretnu s prvom upotrebom slušnog aparata. Mnogi su do tog trenutka već zaboravili kako je to imati normalan sluh, stoga im ponovni susret s određenim zvukovima može biti šokantan.

Treba se iznova naviknuti na silne šumove i buku iz okoline, poput prometa, mobitela i raznih drugih zvukova, a osim toga, zvukovi koje osoba čuje pomoću slušnog aparata razlikuju se od onih koje čuje osoba normalnog sluha, stoga se onima koji tek počinju koristiti slušni aparat ti zvukovi mogu učiniti preglasnima.

Proces navikavanja

No, jedan od ključnih savjeta za sve koji se prvi put susreću s nošenjem slušnog aparata je da, iako su im zvukovi koje čuju u početku čudni, ne odustaju od nošenja aparata jer je to jednostavno proces navikavanja na nošenje aparata koji je potrebno prevaliti. Također, neke će aparatić u početku možda žuljati ili će im se biti teško otarasiti osjećaja da na sebi imaju strano tijelo, no nakon nekog vremena, više se neće ni sjećati da im je nošenje aparata u početku bilo iritantno.

Razgovarajte o svojem slušnom aparatu

Gubitak sluha, a poslije i nošenje slušnog aparata ima i mnoge psihološke posljedice na osobu koja se s tim susreće. Zato razgovarajte sa stručnjakom i o svojim osjećajima i o potencijalnim strahovima u vezi s nošenjem slušnog aparata. Također, kada ga počnete nositi, nemojte se osjećati čudno ili neugodno ako mislite da nešto ne valja s aparatićem, odnosno ako neke zvukove čujete drukčije.

Razgovarajte o tome sa stručnjakom jer vam on može pomoći u prilagođavanju, odnosno podešavanju slušnog aparata kako bi vam najbolje odgovarao. Osim toga, druge osobe koje poznajete a koje također nose slušni aparat možda dijele iste sumnje i strahove kao vi. Podijelite ih s njima i motivirajte ih da potraže pomoć, ako smatraju da s njihovim aparatima nešto nije u radu. Budite drugima podrška i ponovno postanite dio svojeg starog društva.

 

Sluh možete pregledati u svakoj od 30 poslovnica Bontecha.

Rezervirajte besplatni pregled sluha