Besplatni info telefon 0800 44 66

Meni
Close

Kako gubitak sluha utječe na naš um

27. travnja 2018.

Jeste li znali da zapravo čujemo pomoću mozga? Uši usmjeravaju zvučne signale, a nakon primitka, mozak ih obrađuje i tek tada postajete svjesni primljenog zvuka. Mozak koristi različite znakove iz okoline kako bi lokalizirao i identificirao zvukove koji vas okružuju, te tako omogućuje da učinkovito pratite razgovore čak i s više osoba i u bučnim okolnostima. Dakle, slušanje i razumijevanje zvukova i govora, proces je koji se događa u mozgu.

Uz zdravo osjetilo sluha, mozgu je omogućen pristup svim zvukovima, te se može usredotočiti na one najbitnije i razumjeti ih jasno, bez napora. Dođe li pak do oštećenja ili gubitka sluha, mozgu nedostaje veliki dio podražaja, što utječe na pravilnu obradu zvučnih informacija tj., njegov pravilan rad.

Što se događa s vašim mozgom kada se gubitak sluha NE liječi?

Istraživanja pokazuju da se dio mozga koji je određen za sluh, može `reorganizirati` i preraspodijeliti drugim funkcijama mozga. Kada se javi oštećenje ili gubitak sluha, područje mozga posvećeno osjetilima poput vida ili dodira, preuzimaju područje koje bi trebalo biti zaduženo za sluh. Mnogi bi pretpostavili da je ova vrsta `reorganizacije` dobar način kompenzacije osjetila sluha, no ove promjene povećavaju opterećenje mozga i mogu izazvati ozbiljno propadanje kognitivnih funkcija, uključujući pamćenje i koncentraciju. Čak i rane faze gubitka sluha mogu dovesti do ozbiljnog kognitivnog pada. Zdravlje sluha i rana intervencija u slučaju njegovog oštećenja ili gubitka bitni su za održavanje snažne kognitivne funkcije mozga.

Kako spriječiti utjecaj gubitka sluha na zdravlje mozga?

Ljudi s oštećenjem sluha čekaju otprilike sedam godina dok ne potraže pomoć, što predstavlja veliko razdoblje za mogućnost kognitivnog pada. Zato nemojte čekati i odlučite se na testiranje sluha već pri malim znacima oštećenja. Osobama koje ne potraže pomoć na vrijeme, gubitak sluha može polako dovesti do povećanja stresa i pada kognitivnih funkcija, te može imati značajan utjecaj na način na koji reagiraju s okolinom. Uz adekvatna slušna pomagala možete poboljšati sluh, ali i očuvati funkcije mozga. Povećana stimulacija slušnih pomagala na dio mozga koji je zadužen za sluh doprinijeti će očuvanju ili razvoju toga područja. Zato ne čudi činjenica da osobe oštećenog sluha koje nose slušna pomagala pokazuju povećan osjećaj sreće, poboljšanu komunikaciju i pamćenje, te poboljšane sposobnosti koncentracije.

Ako ste primijetili gubitak sluha ili sumnjate da netko od vaših bližih treba testiranje sluha, obratite nam se u vama najbližoj poslovnici, naši stručni otoakustičari rado će vam pomoći.

Sluh možete pregledati u svakoj od 30 poslovnica Bontecha.

Rezervirajte besplatni pregled sluha