Besplatni info telefon 0800 44 66

Meni
Close

Šum u uhu – trebate li se zabrinuti

30. ožujka 2017.

Šumi, šumi, a nije javor

Tinitus zvuči poput imena nekog dragog lika iz knjiga ili filmskih ekranizacija, a ustvari se radi o šumu u uhu koji nije nimalo sladak, a ni bezazlen. Iako se ne klasificira kao bolest, već kao stanje koje može biti vrlo neugodno, skoro do granica boli. Iako se naziva zvonjavom u ušima, ne mora se nužno raditi samo o zvonjenju već i o pulsiranju kao da čujete vlastito srce, pucketanju, šištanju ili zujanju. Ono što svakoga tko doživi tinitus može dovesti do ruba ludila je činjenica da ovaj šum u ušima može neprekidno trajati u jednom ili oba uha. Tinitus je simptom nekog drugog zdravstvenog problema, a njegovi uzročnici mogu biti previše voska u ušima ili vosak koji se odvojio pa se miče u uhu; starački gubitak sluha, izlaganje glasnim koncertima, strojevima, eksplozijama i slično.

Tinitus – kada dlačice u ušima pate

Tinitus također može biti simptom infekcija uha, sinusa ili alergija, a mogu ga uzrokovati i određeni lijekovi protiv bolova, upala, antibiotici, antidepresivi, dijuretici. Stres, visok krvni tlak, ateroskleroza, migrene, manjak sna, previše kofeina ili alkohola, pušenje, problemi s čeljusti, ozljede vrata, Menijerova bolest, ali i lajmska bolest mogu također uzrokovati neugodan šum u uhu. Ako ste ga ikada imali, znate da taj šum može uzrokovati jake mučnine i vrtoglavice. Dijagnosticiranje tinitusa traži analizu vaše povijeti bolesti, kao i analizu svih lijekova ili suplemenata koje uzimate. Potom se ispituju vrat, uši, glava i čeljust, a čak se može slati i na sken da bi se pronašao uzročnik.

Liječenje tinitusa

Liječenje je vrlo individualno i ovisi o izvoru problema. Pati li pacijent od visokog tlaka, radi se na njegovom smanjivanju. Uzrokuju li šum u uhu lijekovi, tada se oni zamjenjuju drugima. Imate li višak voska, tada će ga vaš liječnik, odnosno specijalist ukloniti bezbolnim i ambulantnim zahvatom. Ne može li se jasno utvrditi problem, tada se mogu prepisati lijekovi protiv tjeskobe, tehnike opuštanja ili čak slušni aparati ukoliko se radi o šumu u uhu zbog staračkog gubitka sluha.

Sluh možete pregledati u svakoj od 30 poslovnica Bontecha.

Rezervirajte besplatni pregled sluha