Besplatni info telefon 0800 44 66

Meni
Close

Vrste i odabir slušnog pomagala

Doznajte koja slušna pomagala postoje, te kako odabrati optimalan slušni aparat

 Nakon što ste ustanovili da bi korištenje slušnoga aparata poboljšalo kvalitetu vašega života, pred vama je pitanje kakav slušni aparat odabrati. Kako biste odabrali pomagalo koje ćete najbolje prilagoditi sebi i svojim životnim okolnostima, prije kupnje važno je upoznati se s različitim vrstama slušnih pomagala i njihovim prednostima.

Mnogi potencijalni korisnici slušnih aparata donedavno su se odbijali služiti njima jer su narušavali njihov izgled i generirali neugodne komentare. Za takvu stigmu kriva je nedovoljno profinjena tehnologija starih slušnih aparata koji su bili veći, manje praktični i neprilagođeni korisniku. No, u posljednjih nekoliko godina tehnologija je napredovala na svim područjima pa je i u segmentu slušnih aparata učinjen golem korak prema naprijed. Današnja su digitalna slušna pomagala neupadljiva, tehnološki superiorna i kreiraju se točno po mjeri korisnika.

S obzirom na njihova fizička obilježja, danas postoje dva osnovna modela slušnih pomagala: kanalna slušna pomagala i zaušna slušna pomagala.

Kanalna pomagala smještena su u slušnome kanalu, a razlikujemo nekoliko tipova, već prema tome kako provode zvuk. Među kanalnim pomagalima postoje ITE/ITC/CIC modeli. Svi su smješteni u slušnome kanalu, no razlikuju se po svojoj veličini. Posebno su tehnološki napredna IIC kanalna pomagala, koja su smještena toliko duboko u slušnome kanalu da su gotovo nevidljiva. Koji je tip kanalnoga pomagala najbolji za vas, ovisi o veličini vašega slušnog kanala, ali i o vrsti oštećenja sluha.

Zaušna slušna pomagala skrivena su iza uha (s iznimkom jednog malog dodatka koji se nalazi u slušnome kanalu i provodi zvuk). Dijele se na BTE i RIC pomagala. BTE pomagala smještena su iza uha, a zvuk do zvukovoda prenose individualno izrađenim umetkom koji prianja uz kanal. RIC pomagala također su smještena iza uha, ali su manjih dimenzija, a do zvukovoda vodi cjevčica na kojoj se nalazi zvučnik. Ta su pomagala estetski vrlo prihvatljiva, a mogu ih koristiti i osobe s jačim oštećenjem sluha.

Odabir slušnog pomagala

Nakon što u nekoj od poslovnica Bontecha besplatno testirate sluh i utvrdite stupanj njegova oštećenja, otoakustičar definirat će za vas idealan model pomagala, kreiran prema vašoj anatomiji, individualnim potrebama i vrsti/intenzitetu oštećenja sluha.

Nakon što donesete odluku o tome koje je slušno pomagalo za vas optimalno, Bontech će ga podesiti prema prije napravljenom audiogramu (mjerenju slušne osjetljivosti na različite frekvencije). Podešavanje omogućuje automatski rad pomagala, a time i jednostavnije korištenje i ugodnije slušno iskustvo.

Vremena kada su se korisnici slušnih pomagala morali prilagođavati svojim aparatima odavno su prošla. Današnji slušni aparati u potpunosti se prilagođavaju korisnicima i tako postaju prirodna nadogradnja njih i njihove svakodnevice.

Sluh možete pregledati u svakoj od 30 poslovnica Bontecha.

Rezervirajte besplatni pregled sluha