Besplatni info telefon 0800 44 66

Meni
Close

Savjeti za čuvanje dječjeg sluha tijekom ljeta

21. kolovoza 2017.

Dječje uši su posebno osjetljive i tako ih trebamo tretirati. Kako bi vaše putovanje i ljetovanje bilo što bezbrižnije pročitajte naše savjete za čuvanje dječjeg sluha ljeti.

Vožnja zrakoplovom

Kabine zrakoplova glasnije su u stražnjem dijelu iza motora. Ako možete, birajte sjedala ispred ili u ravnini krila.

Buka u zrakoplovu je 4 dB veća uz prozor nego na sjedalu u sredini ili uz prolaz, neka dijete sjedi na tim mjestima.

Kod dugih letova, duljih od osam sati, upotrijebite dječje čepiće za uši. Noviji zrakoplovi mogu proizvesti do 85 dB u kabini, a stariji i do 90 dB. 90 dB u razdoblju od osam ili više sati može trajno oštetiti sluh djeteta.

Vožnja bilo kojim prijevoznim sredstvom

Neka dijete koristi slušalice za redukciju buke (noise cancelling). Te slušalice služe da bi se izolirala vanjska buka i time tiše slušala glazba i slično.

Ograničite jačinu zvuka na mp3 uređaju ili mobitelu na 50 posto cjelokupnog volumena ili maksimalnih 60 posto. Neka dijete radi pauze svakih sat vremena neprekidnog slušanja.

72 posto roditelja djece do osme godine života slaže se s činjenicom da slušanje glasnih zvukova može pridonijeti gubitku sluha njihove djece. Budite im primjer vlastitim ponašanjem.

Tek 50 posto odraslih razgovaralo je s vlastitom djecom o važnosti očuvanja sluha. Pojačati glazbu zabavno je i kratkotrajno, ali gubitak sluha je dosadan i traje zauvijek. Educirajte ih odmah.

1,1 milijarda mladih ljudi na svijetu, uključujući djecu, pod rizikom je od oštećenja i gubitka sluha zbog preglasnih aktivnosti koje uključuju uređaji za zabavu.150 dB je jačina vatrometa. Uklonite s djetetom barem 200-250 metara od mjesta ispaljivanja raketa. Neka slavlje ostane veselo.

Otprilike 12 posto djece u dobi od 6 do 19 godina izgubi sluh zbog prekomjerne buke. Pasivno pušenje dvostruko povećava rizik od gubitka sluha u djece i tinejdžera. Oštećenje sluha jedno je od najčešćih urođenih tjelesnih oštećenja. Devet od svakih desetero djece koja su rođena gluha ima roditelje s normalnih sluhom.

Sluh možete pregledati u svakoj od 30 poslovnica Bontecha.

Rezervirajte besplatni pregled sluha