Besplatni info telefon 0800 44 66

Meni
Close

Prepoznajte infekciju uha kod djece

10. listopada 2017.

Infekcija uha, najčešće srednjeg, kod malene je djece nerijetka pojava. Djeca do 5 godina podložnija su takvim infekcijama jer je njihov imunitet još uvijek u razvoju. Upala srednjeg uha nastaje kod tako male djece i zato što je kod njih Eustahijeva cijev mrvicu kraća pa bakterije iz nosa lakše prodiru do uha gdje se nakupljaju i izazivaju upalu.

Znakovi upale

Kod takve je skupine pacijenata najteže i prepoznati o kakvoj je infekciji riječ te kako joj pristupiti. Osim što uzrokuje povišenu temperaturu i plač zbog bolova, na bolove u uhu može upozoravati i prestanak sisanja te neugoda kod gutanja, problemi sa spavanjem jer dijete boli uho kada ga se na njega položi, proljev i/ili povraćanje, povlačenje uha, a ponekad i iscjedak iz uha. Pojava iscjetka najčešće je znak da je upala uznapredovala do razine da je potencijalno uzrokovala puknuće bubnjića. On će s vremenom ponovno zarasti, ali se u slučaju sumnje na puknuće bubnjića svakako preporučuje odvesti dijete na liječnički pregled.

Antibiotik: da ili ne?

Ako vaše dijete zaista ima upalu uha, terapija se uglavnom sastoji od ukapavanja kapljica za nos te snižavanja temperature i bolova paracetamolom ili ibuprofenom. No, liječnici ponekad znaju propisati i antibiotik, ako smatraju da je riječ o bakterijskoj upali znatnijih razmjera. Premda se infekcija uha ne mora nužno liječiti antibioticima, ako je liječnik vašem djetetu propisao antibiotske kapi ili antibiotik za oralno uzimanje, primijenite ga prema naputku, i to do kraja propisane doze. Ako je djetetu već nakon dan ili dva bolje, to ne znači da su uništene i one najtvrdokornije bakterije.

Ostale metode ublažavanja boli

Osim davanjem propisane terapije, djetetu bol možete ublažiti i zagrijavanjem upaljenog uha, primjerice, umatanjem toplog termofora u ručnik i laganim prislanjanjem na bolno mjesto. Također, neko vrijeme izbjegavajte pranje kose i dulja kupanja, kako vodom ne biste unijeli u uho nove bakterije. Ako je pak upala dugotrajna, zaštite uho pri kupanju kako u njega ne bi ušla voda. S obzirom na to da će vaše dijete možda patiti od vrućice, vodite računa o tome da nosi prozračnu odjeću te da mu ne bude prevruće. Vrućica neće trajati dugo, ali dok traje, djetetu je potrebno olakšati nošenje s povišenom temperaturom.

 

Sluh možete pregledati u svakoj od 30 poslovnica Bontecha.

Rezervirajte besplatni pregled sluha