Besplatni info telefon 0800 44 66

Meni
Close

Kako slušna pomagala podižu kvalitetu života

2. kolovoza 2017.

Većina ljudi koji redovito nose slušna pomagala potvrđuju koliko im ona podižu kvalitetu života. To je posebice važno sada, tijekom ljetnih mjeseci kad su aktualna druženja na otvorenom s obitelji i prijateljima. Mnogo je festivala, sajmova, koncerata i društvenih događanja, a najgore za svakog pojedinca je biti isključen iz vreve i zabave koja ga okružuje. Štoviše, stajanje postrance nije zabavno i može deprimirati svakoga, bez obzira na to koliko godina ima. Slušni aparati takve situacije smanjuju ili ih gotovo sasvim uklanjaju. Na vama je da se za svoja slušna pomagala svakodnevno brinete jednostavnim načinima održavanja da biste zaštitili kvalitetu svojega sluha.

Sluh poboljšava psihofizičko zdravlje

Prema istraživanjima iz 2015. i 2016. godine, na razini EU, čak 82 posto korisnika slušnih pomagala tvrdi da im se povremeno ili općenito i trajno povisila kvaliteta života, što je malo manje nego na sjevernoameričkom kontinentu ili u, primjerice, Japanu. Apsolutno svi ispitanici ističu učinkovitiju i jednostavniju komunikaciju u društvenom životu, tijekom grupnih aktivnosti te produbljenje veza kod kuće, što ih je dovelo do direktnog poboljšanja psihofizičkog zdravlja.

Pravila održavanja slušnog pomagala

Iako se većinu vremena mediji bave očuvanjem sluha prije nego što dođe do oštećenja, mi vam savjetujemo kako ćete se brinuti za svoje slušne aparate tijekom ljeta i godišnjih odmora. Očuvajte svoj postojeći sluh, spriječite ili barem usporite postojeće propadanje pravilnom njegom i održavanjem svojega slušnog pomagala. Da, ljeti vrijede mrvicu drukčija pravila nego u ostatku godine.

Ljeto i slušni aparat

Većina slušnih pomagala je vodootporna, što znači da neki od uređaja mogu preživjeti prskanje vodom ili čak cjelovito potapanje. Zatekne li vas ljetni pljusak ili slučajne upadnete u jezero ili more, ipak bi bilo preporučljivo isplahnuti slušni aparat slatkom vodom i čim prije ga sasvim osušiti da biste osigurali njegov pouzdan rad.

Voda, more ili znoj – uklonite ih

Suhom krpom ili tkaninom obrišite svu vodu s površine uređaja, zatim izvadite bateriju i provjerite ima li vode unutar baterijskog pretinca. Ostavite slušni aparat na dobro prozračenome mjestu (izbjegavajući direktno sunce i sve direktne izvore topline!) otprilike sat ili dva da se dobro osuši. Nikada nemojte sušiti slušni aparat sušilima za kosu, ruke ili u mikrovalnoj. Kada se sasvim osuši, ubacite u njega novu bateriju.

Bavite li se morskim aktivnostima kao što su jedrenje, veslanje ili surfanje, obratite nam se zbog savjetovanja o brizi za vaš specifični model ili da biste vidjeli odgovara li vam neki drugi koji ima veće vodootporne značajke.

Sluh možete pregledati u svakoj od 30 poslovnica Bontecha.

Rezervirajte besplatni pregled sluha